söndag 23 oktober 2011

3:an

På Alströmergatan 3 i det tidigare lite ruffiga området kring Svingeln ligger restaurang Trean,
som drivs av krögaren Mikael Sande, som enligt hemsidan är "född i Paris, uppvuxen i Sveige.
Karriären började på Windsor Hotell på Aveny. Sedan Marstrand i flera år, stjärna i Guide Michelin på The Place,
Le Chapon Fin i Bordeaux, Sande & Ericson, Åkessons vinslott på Österlen, Palace, Gullholmen och nu tillbaka hemma".

Trean serverar svensk-fransk mat med bistrotouche. Lokalerna är inredda med fransk konst och rutiga dukar. En öppning
in mot köket gör det möjligt att skymta kockarnas arbete. Kockarna kommer själva in med vissa av maträtterna,
vilket ger en intim känsla.

Vi provar två huvudrätter: Stek & frites för 185 kr och Choucroute Alsacienne för 115 kr. Steak & frites består av
två skivor biffstek, hemmagjorda pommes frites, bearnaisesås och sallad. Köttet är av god kvaliet och perfekt blodigt, men aningen
för ljummet. Pommes fritesen är det inget fel på alls, däremot är bearnaisen lite för fettig och saknar tilräckligt sting av
vinäger och dragon. Salladen känns inte hundraprocentigt fräsch, men piffas upp av strimlor av rå purjolök. Sammantaget fungerar
rätten ändå utmärkt.

Chocroute Alascienne består av surkål, korv, skinka och potatis. För det låga priset en mycket prisvärd rätt, med välbalanserade
smaker. Korven är antagligen inte hemmagjord, vilket vi gärna betalat lite mer för att få. Men god är den.
Till maten dricker vi en flaska rött vin, mycket gott och billigt - 195 kr.

Därefter testar vi de franska ostarna, 80 kr. På lite enklare ställen är det ovanligt att personalen
ägnar någon tid åt att berätta om vad som serveras, så även här på Trean. Det är helt ok med en enkel rätt som Stek & frites,
men vad gäller ostarna hade det varit kul att vetat vad man åt. Vi lyckas i alla fall identifiera en getost, en kittost och
en blåmögelost. Alla mycket goda, serverade med marmelad, knäckebröd och frukter. Ostbitarna hade gärna fått vara aningen mer generösa.
Till dessert äter vi creme caramel, 80 kr. Vällagad och välbalanserad. Vi avrundar med gott kaffe och en Grönstedts konjak.

På det stora hela är intrycket mycket gott. Stämningen är god och priserna ganska låga. Maten saknar kanske det där lilla extra
av omtanke och finess i kvalitet, men då hade man å andra sidan fått vara beredd att betala lite mer.
Trean är en mysig kvarterskrog som vi definitivt kommer besöka igen. Om man ökar ambitionerna i köket ännu ett snäpp finns det inga
gränser för hur långt man kan nå.
Betyg: 4/5